Folklorno društvo “Anton-Jože Štrafela” Markovci je bilo ustanovljeno leta 1938. Leto kasneje so se člani, na pobudo etnomuzikologa Franceta Marolta, zbrali v skupino in prvič pod vodstvom Frana Žižka nastopili na Velikem festivalu slovenskih narodnih običajev v Mariboru (5. – 6. 8. 1939), kjer so širni množici predstavili ženitovanjski lik kopjaša in etnografske pustne like: koranta, zlodeja, orače, pokača, piceke, ruso-čargo, rabolja in medveda.

Specifičnost okolja in raznolikost sekcij v društvu nas uvršča med najbolj bogata društva v Sloveniji, saj ni nikjer drugje najti toliko šeg, navad in običajev, še posebej pustnih, kot prav na našem področju. Še vedno se trudimo ohraniti vse tisto, kar je nekoč bila stalnica v vsakdanu preprostega, kmečkega človeka.

Folklorno društvo Markovci je že vrsto let steber folklore in ohranjanja običajev v celotni Sloveniji. S svojim dolgoletnim delom smo si pri slovenskih strokovnjakih za folklorno dejavnost pridobili zlato Maroltovo plaketo za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za to dejavnost moč pridobiti.