Kopjaši


Kopjaš daje ženitovanjskemu sprevodu poseben slavnostni značaj, zraven tega pa vnaša v obred mnogo življenja, veselja in poskočnega plesnega ritma.

Njegova kostumska podoba zajema črno suknjo in hlače, belo srajco ter črne škornje, čez desno ramo ima pripeto slovensko trobojnico, t.j. obramnico, na glavi ima črn klobuk. Krasijo ga trije pušeljci (šopki), ki so pripeti na levem rokavu, klobuku in na levi strani prsi. V rokah nosi kopje na katerem je pritrjena lepa kmečka ruta s številnimi raznobarvnimi trakovi.

Kopjaš ima vlogo spremljevalca ženina, ponavadi je bil tudi njegov najboljši prijatelj, po pravilu obvezno neporočen. Pred poroko je njegova vloga v glavnem dostojanstveno zadržana, bolj tiha in mirna. Njegova tovarišice so svaterce (svatevce, pedešiče), belo oblečene deklice, nevestine družice, za katere skrbi ves čas svatbe.

V ženitovanjsko obredno “službo” stopi tedaj, ko ženin s starešino in svati odhaja iz hiše po svojo nevesto. Tako se postavi zunaj poleg vrat, svoje kopje, pa dviga nad pragom kvišku tako, da tvori nekak slavolok. Nato pleše pred poročnim sprevodom tudi čez več vasi vse do cerkve.

Včasih so rekli, da bo lepo na gostiji, če bo dober kopjaš. Pravijo tudi, da je pri dekletih najbolj cenjen tisti kopjaš, ki vrže kopje najvišje v zrak. Na poroki mora ves čas paziti, da mu svatje ne ukradejo kopja ali da mu med plesom ne pade na tla.

Od leta 2006 skupino kopjašev vodi Marko Forštnerič.